Pogaduszki dla każdego :)

Miejsce, gdzie każdy znajdzie kącik dla siebie :)

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 23-07-2016 07:52:01

tamira
Starsza Wiedźma
Skąd: z Moderatorni
Dołączył: 16-07-2016
Liczba postów: 2,231
Windows 7Firefox 47.0

Wołowina soczyście smakowita..

Wołowina należy do najwartościowszych mięs pod względem wartości odżywczych i jest średnio kaloryczna ponieważ ogólnie rzecz biorąc nie należy do mięs tłustych. Zawiera znaczne ilości dobrze przyswajalnego białka, sporo składników mineralnych, zwłaszcza fosforu, żelaza, cynku i selenu. Mięso wołowe stanowi także główne źródło zapotrzebowania człowieka na witaminę B12, nie występującą w produktach roślinnych, a także jest dobrym źródłem innych witamin z grupy B: B2, B3, B5 i B6.
Niestety, nie jest zbyt tania, zwłaszcza polędwica wołowa, która od dawna zajmuje poczesne miejsce na najwyższych półkach cenowych.
Ale już taka na ten przykład łata wołowa, posiadająca te same walory smakowe i odżywcze, co polędwica ceną na kolana nie powala, a daje sporo możliwości do kulinarnych popisów:-)
Jeżeli uda nam się kupić ładny kawałek łaty, to nawet zrazy i bitki można z niej zrobić!



BITKI WOŁOWE W SOSIE WŁASNYM Z PIECZARKAMI..



- grubszy kawałek łaty (ok.1,5 kg)
- pieczarki (ok. 0,5 kg)
- ocet, maggi
- cząber
- 2-3 ząbki czosnku
- przyprawa do wołowiny firmy Prymat
- pieprz


Wołowiny nie soli się przed obróbką cieplną, bo będzie twarda i gumowata!



Mięso pokroić na grubsze plastry, rozbić tłuczkiem i z jednej strony skropić octem oraz Maggi wcierając lekko w mięso.
Z drugiej strony bitki posypać przyprawą Prymat (niezbyt dużo) i cząbrem ( tez bez przesady)
Pieczarki pokroić wzdłuż na sporej wielkości kawałki, jak ktoś lubi, to może na drobno.
W garnku żaroodpornym na dno kładziemy warstwę pieczarek i czosnek, na to bitki i tak na zmianę. Ważne żeby ostatnią warstwą były pieczarki. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki żeby mięso miało czas na skruszenie i "przegryzienie się" z przyprawami . A potem do piekarnika (zimnego!) i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od ilości (wagi) mięsa.
1 kg mięsa = 1 godzina pieczenia, ja dodaję zawsze plus/minus pół godziny.


Moje bitki właśnie czekają na wsad do pieca..emota2.gif


                      bitki.jpg


A we mnie samym wilki są dwa. Oblicze dobra,oblicze zła. Walczą ze sobą nieustannie, wygrywa ten, którego karmię...


00000_%25C5%2591szi+d%25C3%25ADsz_2.png

Offline

#2 23-07-2016 14:08:35

Meszka
Gość
Windows 7Firefox 47.0

Odp: Wołowina soczyście smakowita..

Wow, ale będzie pyszne.....

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
eep - wojownicy-nadziei - jednorozce - astorerpg - everything