Pogaduszki dla każdego :)

Miejsce, gdzie każdy znajdzie kącik dla siebie :)

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 22-07-2016 23:01:59

tamira
Starsza Wiedźma
Liczba postów: 2,231
Windows 7Firefox 47.0

Crime Story po polsku...

Lubię kryminały i zapewne nie jestem w tym lubieniu osamotniona.
Zakładam ten wątek ku pochwale polskich kryminałów, których w ostatnim czasie mamy istny wysyp.Dawno nie było w Polsce gatunku, który tak bardzo zawładnąłby naszymi umysłami. I chociaż polskiego czytelnika od czasu do czasu bardziej interesują naiwne historie z seksem sado-maso w tle albo ckliwe romansidła osadzone współcześnie, to mimo wszystko kryminały naszych pisarzy sprzedają się świetnie, a twórców tego typu powieści przybywa jak grzybów po deszczu.
Listę polskich "kryminalistów" otwiera Joanna Chmielewska(1932-2013), którą uważa się za najważniejszą polską pisarkę zajmującą się kryminałami i powieściami sensacyjnymi, zaraz za nią plasuje się Katarzyna Bonda,Katarzyna Puzyńska,Marek Krajewski, Marcin Wroński,Joanna Jodełka,Mariusz Czubaj,Zygmunt Miłoszewski, Ryszard Ćwirlej, Remigiusz Mróz i wielu, wielu innych.
Jest w czym wybierać!

Na dobry początek polecam debiut Hanny Greń:

Cień Sprzedawcy Snów

Sprzedawca Snów jest seryjnym zabójcą. Atakuje raz w roku, a jego ofiarami są młode kobiety do tego stopnia różniące się wyglądem i osobowością, że ich wybór wydaje się zupełnie przypadkowy. Sporym utrudnieniem dla prowadzących śledztwo jest również fakt, że sprawca nie ogranicza się do jednego miasta, lecz dokonuje zabójstw w różnych regionach kraju.
Nadkomisarz Konrad Procner i komisarz Marcin Cieślar podejmują wszelkie możliwe i nie zawsze zgodne z obowiązującą procedurą działania, chcąc doprowadzić do jego ujęcia.
Sprzedawca Snów nie zdaje sobie sprawy, że największym jego błędem było stworzenie zagrożenia dla kobiet związanych uczuciowo z policjantami prowadzącymi śledztwo. Teraz już nic nie jest w stanie ich powstrzymać.
źródło:lubimyczytac.pl

327461-352x500.jpg

A we mnie samym wilki są dwa. Oblicze dobra,oblicze zła. Walczą ze sobą nieustannie, wygrywa ten, którego karmię...

00000_%25C5%2591szi+d%25C3%25ADsz_2.png

#2 12-08-2016 15:02:09

envelop
Madame Pompon
Liczba postów: 589
Windows XPFirefox 47.0

Odp: Crime Story po polsku...

Ja niestety polskich kryminałów nie znam...
Chociaż chętnie doczytam [dblpt])

To co zaproponowałaś Tamirko mam już zarezerwowane w biblio...

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem..."
.........................................................
qb3cwn153lup9vkb.png

#3 13-08-2016 06:20:41

tamira
Starsza Wiedźma
Windows 7Firefox 47.0

Druga część "Sprzedawcy snów"

595.jpg

według mnie dużo lepsza od pierwszej.. [dblpt]D

A we mnie samym wilki są dwa. Oblicze dobra,oblicze zła. Walczą ze sobą nieustannie, wygrywa ten, którego karmię...

#4 24-08-2016 21:47:35

tamira
Starsza Wiedźma
Windows 7Firefox 47.0

Polska odwraca oczy - Justyna Kopińska

Zbiór reportaży Justyny Kopińskiej „Polska odwraca oczy” to opowieści o najważniejszych niewyjaśnionych sprawach ostatnich lat.
W książce m.in. reportaż o dręczonych pacjentach szpitala psychiatrycznego w Starogardzie Gdańskim („Oddział chorych ze strachu”) i tuszowaniu najtrudniejszych spraw o zabójstwo („Ten trup się nie liczy”) oraz nigdy niepublikowane teksty, które powstały specjalnie na potrzeby tego zbioru. Z reportaży Kopińskiej wyłania się obraz nieskutecznego wymiaru sprawiedliwości i ludzi pozostawionych z poczuciem krzywdy. Po publikacji jej tekstów przestępcy trafiali do więzienia, a w prawie wprowadzano zmiany dotyczące bezpieczeństwa w instytucjach zamkniętych.

źródło: Świat Książki

468249-352x500.jpg

#5 08-10-2016 20:43:09

tamira
Starsza Wiedźma
Windows 7Firefox 49.0

Jakoś tak ostatnio przejadły mi się klasyczne kryminały i dla odmiany sięgnęłam po kryminał retro, pełen smakowitych kąsków nie tylko historycznych. Czyta się lekko, miło i przyjemnie, akurat smakowita lektura na jesienne wieczory:-)
Oto Mańkowice - senne i gnuśne wielkopolskie miasteczko. Zamieszkane przez społeczność z zaściankowymi uprzedzeniami, pełną wad i przywar. Mieścina tak nudna i monotonna, że nigdy nie zdarzyło się w niej porządne powstanie; oderwana od wielkiej polityki dziejącej się właśnie w Polsce, bo "Bogiem a prawdą, kogo w Mańkowicach mogło to obchodzić"?
W takiej atmosferze dochodzi do zabójstw młodych dziewcząt. Do tej pory każda poważniejsza sprawa zdawała się rozchodzić po kościach, bo wystarczyło szepnąć to i owo, a już zmieniały one swój obrót. Tym razem tak się nie uda, a ciężar, który spada na miejscowych policjantów, zdaje się przerastać ich możliwości intelektualne i przygniata brutalnością, bezwzględnością i brakiem jakichkolwiek przesłanek czy śladów.
Życzę niesamowitych wrażeń w towarzystwie podkomisarza Hieronima Ratajczaka i jego kolegów:-)

226698-352x500.jpg

#6 25-11-2016 07:25:54

Meszka
Gość
Windows 7Firefox 50.0

Właśnie czytałam Cynamonowe dziewczyny i muszę przyznać że była bardzo fajna.
Co mnie zaskoczyło to fakt, iż normalnie w kryminałach do samego końca nie wiemy kto zabija, a tu wiemy dużo wcześniej a jednak książka trzyma w napięciu do ostatniej strony, my wiemy, policja już też ale i zabójca wie, że oni wiedzą..... Czy zdążą zanim zabije jeszcze kogoś?
Naprawdę polecam

#7 17-02-2017 07:23:42

tamira
Starsza Wiedźma
Windows 7Firefox 51.0

Kolejny polecany przeze mnie kryminał, to:

Bestseller Joanny Opiat-Bojarskiej

41157804,w_370,_small.jpg

Po "Koneserze" jest to druga świetnie napisana książka, której tematem przewodnim jest oczywiście morderstwo ale osadzone w klimatach zakulisowych rozgrywek telewizyjnego talent shows i mechanizmów działających w przemyśle wydawniczym. To opowieść o ciemnej stronie sukcesu i przerośniętych ambicjach pisarki-amatorki, która dla sławy i pieniędzy była gotowa posunąć się dalej, niż nakazywałyby tego zasady choćby dobrego wychowania.
Autorka wprowadza nas w pełen cynizmu, intryg i nieczystych gier świat popkultury, wprost za kulisy świata telewizyjnego blichtru i wielkich emocji, pokazując z bliska dyktat i manipulację emocjami widzów.
Dobry, rasowy kryminał z zawiłą ale sprawnie prowadzoną intrygą, ciekawymi bohaterami i niespodziewanym zakończeniem.
Polecam:-)

#8 21-02-2017 23:24:25

tamira
Starsza Wiedźma
Windows 7Firefox 51.0

Znacie książki Remigiusza Mroza?
Najnowsza zdecydowanie odstaje od wcześniejszych zarówno tematyką, jak  i stylem.
Świat przedwojennego półświatka, smakowite kąski obyczajowe i kawał rzetelnie pokazanej historii sanacyjnej Polski.

Świt, który nie nadejdzie

529080-352x500.jpg

na pewno wart przeczytania.. [dblpt]good[dblpt]

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum