Miejsce, gdzie każdy znajdzie kącik dla siebie :)
Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Lubię kryminały i zapewne nie jestem w tym lubieniu osamotniona.
Zakładam ten wątek ku pochwale polskich kryminałów, których w ostatnim czasie mamy istny wysyp.Dawno nie było w Polsce gatunku, który tak bardzo zawładnąłby naszymi umysłami. I chociaż polskiego czytelnika od czasu do czasu bardziej interesują naiwne historie z seksem sado-maso w tle albo ckliwe romansidła osadzone współcześnie, to mimo wszystko kryminały naszych pisarzy sprzedają się świetnie, a twórców tego typu powieści przybywa jak grzybów po deszczu.
Listę polskich "kryminalistów" otwiera Joanna Chmielewska(1932-2013), którą uważa się za najważniejszą polską pisarkę zajmującą się kryminałami i powieściami sensacyjnymi, zaraz za nią plasuje się Katarzyna Bonda,Katarzyna Puzyńska,Marek Krajewski, Marcin Wroński,Joanna Jodełka,Mariusz Czubaj,Zygmunt Miłoszewski, Ryszard Ćwirlej, Remigiusz Mróz i wielu, wielu innych.
Jest w czym wybierać!
Na dobry początek polecam debiut Hanny Greń:
Cień Sprzedawcy Snów
Sprzedawca Snów jest seryjnym zabójcą. Atakuje raz w roku, a jego ofiarami są młode kobiety do tego stopnia różniące się wyglądem i osobowością, że ich wybór wydaje się zupełnie przypadkowy. Sporym utrudnieniem dla prowadzących śledztwo jest również fakt, że sprawca nie ogranicza się do jednego miasta, lecz dokonuje zabójstw w różnych regionach kraju.
Nadkomisarz Konrad Procner i komisarz Marcin Cieślar podejmują wszelkie możliwe i nie zawsze zgodne z obowiązującą procedurą działania, chcąc doprowadzić do jego ujęcia.
Sprzedawca Snów nie zdaje sobie sprawy, że największym jego błędem było stworzenie zagrożenia dla kobiet związanych uczuciowo z policjantami prowadzącymi śledztwo. Teraz już nic nie jest w stanie ich powstrzymać.
źródło:lubimyczytac.pl
A we mnie samym wilki są dwa. Oblicze dobra,oblicze zła. Walczą ze sobą nieustannie, wygrywa ten, którego karmię...
Ja niestety polskich kryminałów nie znam...
Chociaż chętnie doczytam
To co zaproponowałaś Tamirko mam już zarezerwowane w biblio...
"Nigdy nie dyskutuj z idiotą! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem..."
.........................................................
Druga część "Sprzedawcy snów"
według mnie dużo lepsza od pierwszej..
A we mnie samym wilki są dwa. Oblicze dobra,oblicze zła. Walczą ze sobą nieustannie, wygrywa ten, którego karmię...
Polska odwraca oczy - Justyna Kopińska
Zbiór reportaży Justyny Kopińskiej „Polska odwraca oczy” to opowieści o najważniejszych niewyjaśnionych sprawach ostatnich lat.
W książce m.in. reportaż o dręczonych pacjentach szpitala psychiatrycznego w Starogardzie Gdańskim („Oddział chorych ze strachu”) i tuszowaniu najtrudniejszych spraw o zabójstwo („Ten trup się nie liczy”) oraz nigdy niepublikowane teksty, które powstały specjalnie na potrzeby tego zbioru. Z reportaży Kopińskiej wyłania się obraz nieskutecznego wymiaru sprawiedliwości i ludzi pozostawionych z poczuciem krzywdy. Po publikacji jej tekstów przestępcy trafiali do więzienia, a w prawie wprowadzano zmiany dotyczące bezpieczeństwa w instytucjach zamkniętych.
źródło: Świat Książki
Jakoś tak ostatnio przejadły mi się klasyczne kryminały i dla odmiany sięgnęłam po kryminał retro, pełen smakowitych kąsków nie tylko historycznych. Czyta się lekko, miło i przyjemnie, akurat smakowita lektura na jesienne wieczory:-)
Oto Mańkowice - senne i gnuśne wielkopolskie miasteczko. Zamieszkane przez społeczność z zaściankowymi uprzedzeniami, pełną wad i przywar. Mieścina tak nudna i monotonna, że nigdy nie zdarzyło się w niej porządne powstanie; oderwana od wielkiej polityki dziejącej się właśnie w Polsce, bo "Bogiem a prawdą, kogo w Mańkowicach mogło to obchodzić"?
W takiej atmosferze dochodzi do zabójstw młodych dziewcząt. Do tej pory każda poważniejsza sprawa zdawała się rozchodzić po kościach, bo wystarczyło szepnąć to i owo, a już zmieniały one swój obrót. Tym razem tak się nie uda, a ciężar, który spada na miejscowych policjantów, zdaje się przerastać ich możliwości intelektualne i przygniata brutalnością, bezwzględnością i brakiem jakichkolwiek przesłanek czy śladów.
Życzę niesamowitych wrażeń w towarzystwie podkomisarza Hieronima Ratajczaka i jego kolegów:-)
Właśnie czytałam Cynamonowe dziewczyny i muszę przyznać że była bardzo fajna.
Co mnie zaskoczyło to fakt, iż normalnie w kryminałach do samego końca nie wiemy kto zabija, a tu wiemy dużo wcześniej a jednak książka trzyma w napięciu do ostatniej strony, my wiemy, policja już też ale i zabójca wie, że oni wiedzą..... Czy zdążą zanim zabije jeszcze kogoś?
Naprawdę polecam
Kolejny polecany przeze mnie kryminał, to:
Bestseller Joanny Opiat-Bojarskiej
Po "Koneserze" jest to druga świetnie napisana książka, której tematem przewodnim jest oczywiście morderstwo ale osadzone w klimatach zakulisowych rozgrywek telewizyjnego talent shows i mechanizmów działających w przemyśle wydawniczym. To opowieść o ciemnej stronie sukcesu i przerośniętych ambicjach pisarki-amatorki, która dla sławy i pieniędzy była gotowa posunąć się dalej, niż nakazywałyby tego zasady choćby dobrego wychowania.
Autorka wprowadza nas w pełen cynizmu, intryg i nieczystych gier świat popkultury, wprost za kulisy świata telewizyjnego blichtru i wielkich emocji, pokazując z bliska dyktat i manipulację emocjami widzów.
Dobry, rasowy kryminał z zawiłą ale sprawnie prowadzoną intrygą, ciekawymi bohaterami i niespodziewanym zakończeniem.
Polecam:-)
Znacie książki Remigiusza Mroza?
Najnowsza zdecydowanie odstaje od wcześniejszych zarówno tematyką, jak i stylem.
Świat przedwojennego półświatka, smakowite kąski obyczajowe i kawał rzetelnie pokazanej historii sanacyjnej Polski.
Świt, który nie nadejdzie
na pewno wart przeczytania..
Strony: 1