Miejsce, gdzie każdy znajdzie kącik dla siebie :)
Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Składniki:
1 kg twarogu, najlepiej półtłustego
1 l mleka (najlepiej 3,2% i nie UHT)
125 g masła
1 jajo
1 łyżka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
ulubione dodatki
1. Mleko dobrze podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Dodajemy twaróg. Często mieszając, gotujemy na najmniejszym ogniu aż z twarogu zostaną małe grudki (ok. 20 minut). Odcedzamy na gazie lub sitku, jednak niezbyt mocno, odcedzony ser musi być wilgotny.
2. Masło rozpuszczamy w garnku, chwilę studzimy. Dodajemy do niego odcedzony ser i stawiamy na malutki ogień. Cały czas mieszamy. Kiedy ser zacznie się ciągnąć, zdejmujemy na chwilę z ognia, dodajemy jajko, sól, sodę oraz ewentualne dodatki. Bardzo dokładnie mieszamy, kiedy składniki się połączą i całość zacznie tworzyć jednolity „glut” przekładamy do formy wyłożonej folią aluminiową i ugniatamy. Odstawiamy do wystygnięcia i wkładamy na noc do lodówki.
Offline
Czyta się smakowicie:-)
Będę musiała spróbować.
A we mnie samym wilki są dwa. Oblicze dobra,oblicze zła. Walczą ze sobą nieustannie, wygrywa ten, którego karmię...
Offline
Strony: 1