Miejsce, gdzie każdy znajdzie kącik dla siebie :)
Nie jesteś zalogowany na forum.
Aromatyczna przystawka złożona z 3 składników. Przepis tak prosty, wręcz banalny a jednak dostojny i wykwintny.
Składniki:
pomidory
mozarella
bazylia
dodatkowo:
sól
grubo mielony pieprz
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny (opcjonalnie)
Pomidory myjemy i kroimy w plastry. Mozarellę w kuli odsączamy i również kroimy w plastry. Świeżą bazylię płuczemy. Na talerzu układamy naprzemiennie plastry pomidora i sera. Obficie posypujemy świeżo i grubo zmielonym czarnym pieprzem. Solimy do smaku. Delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i opcjonalnie octem balsamicznym.
Można zrobić też caprese w wersji "koreczki" z mozarellą w małych kulkach i pomidorkami koktajlowymi:-)
Składniki:
kilka większych pieczarek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 jajka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
olej do smażenia
Wykonanie:
Jajka rozbijamy do miski, dodajemy mleko i przyprawy i dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za mało gęste dosypujemy trochę mąki. Odstawiamy na 10-15 minut.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki, dosyć cienkie, maksymalnie 0,5 cm grubości. Olej rozgrzewamy w garnku lub głębszej patelni. Każdy plasterek pieczarki zanurzamy w cieście i wrzucamy na gorący olej. Smażymy na złoty kolor i odsączamy na ręczniku papierowym. Chipsy z pieczarek podajemy od razu np. z sosem czosnkowym.
Tak samo można zrobić krążki cebulowe:-)
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej z Lidla)
plasterki ulubionej szynki
plasterki lub tarty ulubiony ser (np. mozzarella)
ketchup
zioła świeże albo suszone
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Smarujemy ketchup i układamy na nim szybkę i ser (na całej powierzchni). W tym momencie możemy posypać wszystko świeżymi lub suszonymi ziołami. Zwijamy ciasno w rulon (szerszy bok ciasta). Następnie ostrym nożem kroimy ciasto na ślimaczki – kawałki około 2 centymetrowe. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, farszem do góry.
Piekarnik rozgrzewamy do około 240 stopni, wkładamy nasze ślimaczki z szynką i serem na około 15-20 minut (powinny ładnie urosnąć i się zrumienić). Gorące ślimaczki podajemy z dowolnymi sosami
Tak samo można zrobić parówki zawijając je w ciasto francuskie:-)
Do tego barszczyk czysty w filiżance i jedzonko jak się patrzy!
Składniki:
3-4 matjasy
1 średnia cebula
1-2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżeczka musztardy Dijon
1-2 łyżeczki majonezu
2 łyżka gęstej śmietany 12%
sól
pieprz
Wykonanie:
Matjasy wymoczyć w zimnej wodzie (w zależności od stopnia słoności kilkukrotnie zmienić wodę). Pokroić w kostkę około 1-2 cm. Cebulę drobno posiekać. Musztardy, majonez, sól i pieprz wymieszać. Sosem zalać śledzie i dokładnie wymieszać. Można odstawić do tzw. „przegryzienia”, ale pyszne są także takie tuż po przygotowaniu. Nie zawadzi udekorować jakąś zieleniną:-)
Składniki:
czerwone winogrona
gorgonzola lub inny ser pleśniowy
orzechy włoskie
wykałaczki
Wykonanie:
Winogrona myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Ser pleśniowy kroimy w kostkę. Na wykałaczki nadziewamy połówkę winogrona, orzecha włoskiego i gorgonzolę oraz drugą połówkę winogrona, rozcięciem w dół, aby koreczek stabilnie stał. Układamy na ładnym półmisku lub talerzu.
Tak w ogóle, to koreczki można zrobić ze wszystkiego, co mamy w lodówce.
Np. kawałki kabanosów, świeży ogórek (albo kiszony) pokrojony w kostkę, żółty ser, feta,pomidorki koktajlowe itp.
składniki:
kawałek arbuza albo melona złocistego
świeża brzoskwinia,
świeży ananas
kaki
kiwi
winogrona
patyczki do szaszłyków
Owoce pokroić w większe kawałki, najlepiej kwadratowe i nadziewać na patyczek w dowolnej kolejności ale najlepiej tak żeby kolory mieszały się ze sobą. Ułożyć na półmisku, można posypać wiórkami kokosowymi, tartą czekoladą albo czym się chce:-)
A we mnie samym wilki są dwa. Oblicze dobra,oblicze zła. Walczą ze sobą nieustannie, wygrywa ten, którego karmię...
Offline
Camembert z ananasem
Składniki:
1 serek camembert na osobę
2 plasterki ananasa z puszki
jajko
bułka tarta
Dobrze schłodzony serek przekrawamy wzdłuż i dwukrotnie obtaczamy w jajku i bułce. Smażymy na oleju, na małym ogniu. Plastry ananasa grilujemy lub podsmażamy na patelni i układamy na usmażonym serze. Rewelacyjna jest wersja z żurawiną. Bardzo szybka i prze pyszna przekąska
A we mnie samym wilki są dwa. Oblicze dobra,oblicze zła. Walczą ze sobą nieustannie, wygrywa ten, którego karmię...
Offline
Ja z przekąsek proponuje zapiekane suszone śliwki owinięte szynką parmeńską. To jest moja ulubiona przekąska:) Dodatkowo mogę polecić przekąski z tortilli. Tortillę zawijamy z różnymi dodatkami. Jedną opcją może być wędzony łosoś z śmietanowo-koperkowym serkiem + kapary. Inna wersją jest sałata, szynka parmeńska i suszone pomidory. Bardzo fajne w roladkach z tortilli jest to, że możemy w nich zawinąć co tylko chcemy. Polecam!
Offline