Pogaduszki dla każdego :)

Miejsce, gdzie każdy znajdzie kącik dla siebie :)

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 17-02-2017 11:02:19

envelop
Madame Pompon
Dołączył: 08-08-2016
Liczba postów: 589
WindowsOpera 43.0.2442.806

Co masz dziś na obiad?

Zakładam taki oto wątek poniekąd z kuli tego, że sama mam odwieczny problem z pomysłem na obiad. A Wy Kochane macie czasem naprawdę wyśmienite pomysły a mnie często przyćmiewa, także może coś "spapuguję" [dblpt]P
PS. droga administracjo, nie wiem czy temat założyłam w dobrym dziale, także jak coś proszę o przeniesienie. Co złego to nie ja [sred])


U mnie dziś na szybko racuchy z jabłkami.


"Nigdy nie dyskutuj z idiotą! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem..."
.........................................................
qb3cwn153lup9vkb.png

Offline

#2 17-02-2017 18:50:11

tamira
Starsza Wiedźma
Skąd: z Moderatorni
Dołączył: 16-07-2016
Liczba postów: 2,231
Windows 7Firefox 51.0

Odp: Co masz dziś na obiad?

Z natury leniwa jestem okrutnie, więc gotuje tak żeby obiad robił się praktycznie sam.. [sred])
Na przykład smażę rybę (dorsza, pstrąga albo co tam mam pod ręką). Z reguły smażę więcej, bo dla dwóch kawałków to nie opłaca się stać przy patelni. Potem te usmażone kawałki ryby układam w garnku żaroodpornym i dodaję tzw. jarzynkę:
2-3 pomidory,
1 por,
1 papryka, najlepiej żółta
olej
sól, pieprz, maggi
odrobina estragonu
tarty ser

Drobno pokrojonego pora podsmażam na oleju, jak zmięknie dodaję pokrojona w kostkę paprykę i pokrojone pomidory, podlewam odrobina wody i duszę z 15 min. Doprawiam do smaku, a na końcu dodaje estragon.Przygotowaną rybę dokładnie przykrywam "jarzynką". Posypuję serem wkładam  do piekarnika na 20 minut i gotowe.
"Jarzynkę" można komponować dowolnie z najbardziej ulubionych warzyw:-)
Poza tym i rybę i "jarzynkę" można sobie przygotować wcześniej.

Z reguły taką "jarzynkę" robię w większej ilości i zamrażam, a potem wykorzystuję nie tylko do ryb ale i do mięs. Zapieczony w ten sposób schab jest przepyszny:-)


A we mnie samym wilki są dwa. Oblicze dobra,oblicze zła. Walczą ze sobą nieustannie, wygrywa ten, którego karmię...


00000_%25C5%2591szi+d%25C3%25ADsz_2.png

Offline

#3 18-02-2017 23:06:04

envelop
Madame Pompon
Dołączył: 08-08-2016
Liczba postów: 589
AndroidChrome 55.0.2883.91

Odp: Co masz dziś na obiad?

Uwielbiam pieczone dania. Na pewno wypruboje.
Ja dziś u rodziców wiec nie musiałam stać przy garach [dblpt]P mieliśmy mielone, kartofle i surówke z kapusty.

Ostatnio edytowany przez envelop (18-02-2017 23:08:09)


"Nigdy nie dyskutuj z idiotą! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem..."
.........................................................
qb3cwn153lup9vkb.png

Offline

#4 19-02-2017 10:10:49

malinka61
Dobry Duszek Forum
Dołączył: 17-07-2016
Liczba postów: 2,140
Windows 7Chrome 56.0.2924.87

Odp: Co masz dziś na obiad?

U mnie dzisiaj jak zwykle w niedzielę rosół z makaronem , mięsko pieczone z rosołu  ( wołowinka lub kurczak ) ziemniaki , surówka z kapusty pekińskiej z rzodkiewką , ogórkiem i majonezem  [dblpt]) kompocik .


Zło, które ci wyrządzono , zmieniaj w sobie na dobro

Offline

#5 19-02-2017 11:29:20

tamira
Starsza Wiedźma
Skąd: z Moderatorni
Dołączył: 16-07-2016
Liczba postów: 2,231
Windows 7Firefox 51.0

Odp: Co masz dziś na obiad?

Mój sposób na szybki obiad, to kurczak w ziołach.
Dowolne kawałki kurczaka (również w dowolnej ilości) myję, osuszam i pakuje w marynatę, która za każdym razem jest pełną improwizacją, a jedynym jej stałym elementem są zioła:-)

marynata:
3-4 łyżki oleju lub oliwy
dowolne przyprawy smakowe (np. curry, papryka, czubryca, przyprawa do kurczaka albo do drobiu ogólnie)
posiekany czosnek albo granulowany
sól, pieprz, maggi
zioła: cząber, estragon,bazylia, rozmaryn (mogą być suszone albo świeże), czasami dodaję odrobinę mięty)

Wszystko wrzucam do dużego kubka albo małego rondelka i ostro mieszam ze sobą na jednolitą masę, którą porządnie nacieram kawałki kurczaka. Wkładam do szklanego naczynia i na noc do lodówki żeby się "przegryzło". Następnego dnia przekładam do gara żaroodpornego i piekę w temp. 180 stopni. Czas pieczenia równa się wadze kuraka + kwadrans na wszelki wypadek. [sred])
Przygotowanie marynaty to mniej niż 10 minut, a potem to już samo się robi.. [dblpt]D


A we mnie samym wilki są dwa. Oblicze dobra,oblicze zła. Walczą ze sobą nieustannie, wygrywa ten, którego karmię...


00000_%25C5%2591szi+d%25C3%25ADsz_2.png

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
hooligansgame - emeraldrpg - tesssst - griffomcforum - vmzkopole