Pogaduszki dla każdego :)

Miejsce, gdzie każdy znajdzie kącik dla siebie :)

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 18-07-2016 22:08:31

tamira
Starsza Wiedźma
Skąd: z Moderatorni
Dołączył: 16-07-2016
Liczba postów: 2,231
Windows 7Firefox 47.0

Zdrowie w karafce czyli o nalewkach prawie wszystko...

Nalewki, to alkoholowe wyciągi z owoców, korzeni, kwiatów lub ziół (bądź mieszaniny składników), zazwyczaj o 40-45 procentowej zawartości alkoholu. Sporządzane są w procesie maceracji, czyli przez zalanie składników alkoholem.


Rodzaje nalewek:

owocowe (słodkie i wytrawne): np. ratafia, jagodzianka, dereniówka, jeżynówka, morelówka, pigwówka, tarninówka, wiśniówka

korzenne: np. kardamonka, krambambula, imbirówka

ziołowe: np. benedyktynka, nalewka miętowa, listówka

miodowe: np. krupnik, wrzosówka („miód z prądem”), nalewka miodowa

inne: np. kukułka, nalewka aptekarska, nalewka czekoladowa, lipóweczka, żmijówka


Przepis na tradycyjną nalewkę "ptasie mleczko" podany przez Lucynę Ćwierczakiewiczową w w książce "Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast" z 1885 roku.


Wlać do gąsiorka cztery kwarty rumu białego, cztery kwarty francuskiego białego wina, włożyć cukru obtartego pierwej na dwunastu cytrynach świeżych i porąbanego w kawałki funtów sześć. Dodać pokrajanych w talerzyki świeżych ze skórką cytryn dwadzieścia (lecz nie tych, na których się cukier obcierał). Oddzielnie rozbić w misie dwadzieścia surowych żółtków i zmieszawszy takowe z czterema kwartami świeżego mleka, wszystko to razem wlać do gąsiorka i mocno zakorkowawszy wstrząsnąć i postawić na słońcu na dwanaście dni, potrząsając cztery razy dziennie. Najlepiej robić to w maju. Po upływie dwunastu dni przecedzić przez worek zrobiony z białej flaneli do innego gąsiorka. W tydzień, ledwo stoi się, zlać do mniejszych gąsiorków lub butelek, które powinny być białe, bo inaczej nie można, by widzieć, czy się zupełnie oczyściło. Jeżeliby i zatem osad był widziany na dnie, znowu zlać do innych butelek, a już resztę gąszczu przez bibułę przepuścić. Zakorkować, lakiem zasmolić i postawić w piasku. Ten napój jest wyśmienity, dla zdrowia pomocny i lepiej go używać na czczo po małym kieliszeczku. Można położyć cukru i dwa funty tylko – to zależeć będzie od gustu.



CZEKAMY NA WASZE PRZEPISY:-)


A we mnie samym wilki są dwa. Oblicze dobra,oblicze zła. Walczą ze sobą nieustannie, wygrywa ten, którego karmię...


00000_%25C5%2591szi+d%25C3%25ADsz_2.png

Offline

#2 19-07-2016 11:20:59

malinka61
Dobry Duszek Forum
Dołączył: 17-07-2016
Liczba postów: 2,140
Windows 7Chrome 51.0.2704.103

Odp: Zdrowie w karafce czyli o nalewkach prawie wszystko...

Likier orzechowy ( duża porcja ).
1 l spirytusu 1 l wody , ,0,5 kg orzechów włoskich zielonych zebranych do 30 czerwca (około 20 sztuk )0,5 kg cukru , 1 laska cynamonu , 0,5 laski wanilii , 4 goździki , pół łyżeczki gałki muszkatołowej , skórka pomarańczowa , 200 ml wody .
Orzechy kroimy na 4 części , dodajemy do słoja wszystkie składniki  oprócz cukru ,zalewamy spirytusem rozmieszanym z wodą , po 2 miesiącach zlewamy i dodajemy cukier rozpuszczony w 200 ml wody .Odstawiamy na 12 m-c . Nalewka jest  lecznicza , pomaga na dolegliwości żołądkowe ,


Zło, które ci wyrządzono , zmieniaj w sobie na dobro

Offline

#3 04-11-2016 17:45:13

malinka61
Dobry Duszek Forum
Dołączył: 17-07-2016
Liczba postów: 2,140
Windows 7Chrome 54.0.2840.71

Odp: Zdrowie w karafce czyli o nalewkach prawie wszystko...

Sok z pigwy – właściwości Sok z pigwy zawiera ogromną ilość minerałów i witamin potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wśród pierwszych wymienić można m. in. magnez, wapń, potas,  żelazo, miedź i fosfor. Owoce pigwy posiadają znacznie więcej witamin z grupy B oraz witaminy C w porównaniu z cytrusami. Zawierają także witaminę A, PP oraz kwas foliowy. Spożywanie soku z pigwy ma wiele zalet. Jedną z najważniejszych jest jego działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. W swoim składzie oprócz wspomnianych witamin i minerałów, zawiera substancje czynne takie jak garbniki, pektyny, olejek eteryczny, które to wpływają na wzmocnienie naszego układu odpornościowego. Sok szczególnie polecany jest w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasza odporność jest osłabiona i  łatwo o przeziębienie i grypę. Pigwa korzystnie wpływa także na nasz układ pokarmowy. Oprócz właściwości oczyszczających, jest bardzo pomocna przy występowaniu różnych problemów, takich jak biegunka, wymioty, niestrawność, zgaga, nieżyt żołądka i jelit, stany zapalne. Spożywanie soku może pobudzić trawienie i przyspieszyć przemianę materii, dlatego też warto wziąć go pod uwagę podczas odchudzania. Dodatkowo sok z pigwy może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, uregulować poziom glukozy, a także zmniejszyć ilość złego cholesterolu. Sok ma również dobry wpływ na regulację pracy wątroby, pomoże ją wzmocnić i zregenerować. Nie należy także pominąć faktu, iż pigwa ma wiele antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki, a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu. Ten drogocenny napój ma również  wpływ na nasze samopoczucie. Jest świetnym antydepresantem, działa uspokajająco i wyciszająco.

http://bonavita.pl/sok-z-pigwy-ma-wiele … stosowanie


Zło, które ci wyrządzono , zmieniaj w sobie na dobro

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum