Miejsce, gdzie każdy znajdzie kącik dla siebie :)
Nie jesteś zalogowany na forum.
Nalewki, to alkoholowe wyciągi z owoców, korzeni, kwiatów lub ziół (bądź mieszaniny składników), zazwyczaj o 40-45 procentowej zawartości alkoholu. Sporządzane są w procesie maceracji, czyli przez zalanie składników alkoholem.
Rodzaje nalewek:
owocowe (słodkie i wytrawne): np. ratafia, jagodzianka, dereniówka, jeżynówka, morelówka, pigwówka, tarninówka, wiśniówka
korzenne: np. kardamonka, krambambula, imbirówka
ziołowe: np. benedyktynka, nalewka miętowa, listówka
miodowe: np. krupnik, wrzosówka („miód z prądem”), nalewka miodowa
inne: np. kukułka, nalewka aptekarska, nalewka czekoladowa, lipóweczka, żmijówka
Przepis na tradycyjną nalewkę "ptasie mleczko" podany przez Lucynę Ćwierczakiewiczową w w książce "Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast" z 1885 roku.
Wlać do gąsiorka cztery kwarty rumu białego, cztery kwarty francuskiego białego wina, włożyć cukru obtartego pierwej na dwunastu cytrynach świeżych i porąbanego w kawałki funtów sześć. Dodać pokrajanych w talerzyki świeżych ze skórką cytryn dwadzieścia (lecz nie tych, na których się cukier obcierał). Oddzielnie rozbić w misie dwadzieścia surowych żółtków i zmieszawszy takowe z czterema kwartami świeżego mleka, wszystko to razem wlać do gąsiorka i mocno zakorkowawszy wstrząsnąć i postawić na słońcu na dwanaście dni, potrząsając cztery razy dziennie. Najlepiej robić to w maju. Po upływie dwunastu dni przecedzić przez worek zrobiony z białej flaneli do innego gąsiorka. W tydzień, ledwo stoi się, zlać do mniejszych gąsiorków lub butelek, które powinny być białe, bo inaczej nie można, by widzieć, czy się zupełnie oczyściło. Jeżeliby i zatem osad był widziany na dnie, znowu zlać do innych butelek, a już resztę gąszczu przez bibułę przepuścić. Zakorkować, lakiem zasmolić i postawić w piasku. Ten napój jest wyśmienity, dla zdrowia pomocny i lepiej go używać na czczo po małym kieliszeczku. Można położyć cukru i dwa funty tylko – to zależeć będzie od gustu.
CZEKAMY NA WASZE PRZEPISY:-)
A we mnie samym wilki są dwa. Oblicze dobra,oblicze zła. Walczą ze sobą nieustannie, wygrywa ten, którego karmię...
Offline
Likier orzechowy ( duża porcja ).
1 l spirytusu 1 l wody , ,0,5 kg orzechów włoskich zielonych zebranych do 30 czerwca (około 20 sztuk )0,5 kg cukru , 1 laska cynamonu , 0,5 laski wanilii , 4 goździki , pół łyżeczki gałki muszkatołowej , skórka pomarańczowa , 200 ml wody .
Orzechy kroimy na 4 części , dodajemy do słoja wszystkie składniki oprócz cukru ,zalewamy spirytusem rozmieszanym z wodą , po 2 miesiącach zlewamy i dodajemy cukier rozpuszczony w 200 ml wody .Odstawiamy na 12 m-c . Nalewka jest lecznicza , pomaga na dolegliwości żołądkowe ,
Zło, które ci wyrządzono , zmieniaj w sobie na dobro
Offline
Sok z pigwy – właściwości Sok z pigwy zawiera ogromną ilość minerałów i witamin potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wśród pierwszych wymienić można m. in. magnez, wapń, potas, żelazo, miedź i fosfor. Owoce pigwy posiadają znacznie więcej witamin z grupy B oraz witaminy C w porównaniu z cytrusami. Zawierają także witaminę A, PP oraz kwas foliowy. Spożywanie soku z pigwy ma wiele zalet. Jedną z najważniejszych jest jego działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. W swoim składzie oprócz wspomnianych witamin i minerałów, zawiera substancje czynne takie jak garbniki, pektyny, olejek eteryczny, które to wpływają na wzmocnienie naszego układu odpornościowego. Sok szczególnie polecany jest w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasza odporność jest osłabiona i łatwo o przeziębienie i grypę. Pigwa korzystnie wpływa także na nasz układ pokarmowy. Oprócz właściwości oczyszczających, jest bardzo pomocna przy występowaniu różnych problemów, takich jak biegunka, wymioty, niestrawność, zgaga, nieżyt żołądka i jelit, stany zapalne. Spożywanie soku może pobudzić trawienie i przyspieszyć przemianę materii, dlatego też warto wziąć go pod uwagę podczas odchudzania. Dodatkowo sok z pigwy może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, uregulować poziom glukozy, a także zmniejszyć ilość złego cholesterolu. Sok ma również dobry wpływ na regulację pracy wątroby, pomoże ją wzmocnić i zregenerować. Nie należy także pominąć faktu, iż pigwa ma wiele antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki, a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu. Ten drogocenny napój ma również wpływ na nasze samopoczucie. Jest świetnym antydepresantem, działa uspokajająco i wyciszająco.
Zło, które ci wyrządzono , zmieniaj w sobie na dobro
Offline