Pogaduszki dla każdego :)

Miejsce, gdzie każdy znajdzie kącik dla siebie :)

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 27-11-2016 18:55:52

tamira
Starsza Wiedźma
Skąd: z Moderatorni
Dołączył: 16-07-2016
Liczba postów: 2,231
Windows 7Firefox 50.0

Owocowy zawrót głowy...

Znacie pomelo?

[dblpt]D


Osobiście uwielbiam:-)



Pomelo: krótka historia dużego cytrusa


Pomelo liczy sobie trochę wiosen. Chińczycy uprawiali je już przed naszą erą. Pod koniec XVII wieku pomelo sprowadził do Ameryki Północnej kapitan Shaddock. Z tego okresu wywodzi się jedna z polskich nazw pomelo, czyli po prostu szadok. Do Europy z kolonizowanych krajów przywieźli pomelo Brytyjczycy. Na pomelo mówi się także pamelo i pompela.
Pomelo to ojciec grejpfruta - grejpfrut powstał z mariażu pomelo z pomarańczą chińską. Mimo że pomelo jest z wyglądu do grejpfruta dość podobne, to ma słodszy smak i zdecydowanie większy rozmiar. Skóra pomelo jest zwykle zielona, żółta lub różowawa. Miąższ pomelo bywa czerwony, zielony i żółtobiały. Nie bez kozery fachowa nazwa pomelo to pomarańcza olbrzymia! Olbrzymie ma nie tylko rozmiary, lecz także wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Pompele je się na surowo, jako sok, w postaci dżemu czy skórki kandyzowanej.



Pomelo: jak się do tego zabrać?


Pomelo może przerażać wielkością, masywną skórą (czasem o grubości nawet 5 centymetrów) i wewnętrznymi białymi błonami, czyli tak zwanym albedo. Nic dziwnego - potrafi ważyć aż 2 kilogramy i mieć 25 centymetrów średnicy. Żeby obrać pomelo, należy naciąć je w kilku miejscach, a następnie obdzierać owoc ze skóry od nasady ku dołowi, najlepiej za pomocą noża. Potem trzeba usunąć wewnętrzne białe skórki oraz pestki. Po całym zabiegu pozostanie sam miąższ, w pełni zdatny do jedzenia. Można jeść także albedo, jednak białe skórki mają charakterystyczny, nie przez wszystkich lubiany smak - niektórzy porównują go do mydła. Uwaga! Pomelo z białymi skórkami ma więcej wartości odżywczych. Warto więc się przemóc i rozsmakować w lekko skórzastej wersji owocu.


Pomelo: wartości odżywcze i właściwości lecznicze


Pomelo to bogactwo antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, które spowalniają starzenie się organizmu i walczą z nadmiarem wolnych rodników, a zatem chronią przed nowotworami. Więcej o antyoksydantach dowiesz się stąd. W skórce pomelo kryją się bioflawonoidy, które biorą udział w profilaktyce raka jelita i trzustki, a także raka piersi.

Pomelo powinny spożywać osoby, które mają problemy z sercem. Sok wyciśnięty z pomarańczy olbrzymiej zawiera pektyny, które obniżają ryzyko wystąpienia zawału serca. Obecny w pomelo potas pomaga obniżyć nadciśnienie.

Witamina C to jedna ze sztandarowych cech pomelo. 100 gramów, czyli około połowy standardowej porcji owocu, pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę, która wzmacnia naszą odporność, pomaga w leczeniu przeziębień i stymuluje krążenie. Pomelo zawiera oprócz tego witaminy z grupy B (przede wszystkim B1 i B2), beta-karoten i wapń.

Sok z pomelo przywraca równowagę elektrolitową organizmu. Między innymi dlatego to dobry sposób na kaca. Co więcej, oczyszcza z toksyn, niweluje obrzęki i pomaga w pozbywaniu się wody z organizmu. Zasadotwórcze właściwości pomelo sprawiają, że dobrze sobie radzi ze zgagą i refluksem.


Czas na krókie podsumowanie - w licznych leczniczych mocach pomelo łatwo się pogubić. Właściwości zdrowotne pomelo to przede wszystkim:

    profilaktyka raka i wspomaganie leczenia nowotworów
    obniżanie nadciśnienia,
    mniejsze ryzyko wystąpienia zawału serca,
    wspomaganie odporności,
    leczenie przeziębień,
    lepsze krążenie,
    sposób na kaca,
    oczyszczanie z toksyn,
    pozbywanie się nadmiaru wody z organizmu,
    niwelowanie zgagi i refluksu.


Pomelo: przyjaciel osób na diecie

100 gramów pomelo to tylko 30-40 kalorii. Zbyt piękne, by było prawdziwe? To jeszcze nie wszystko. Pomarańcza olbrzymia to minimum tłuszczu, a zaledwie kilka kawałków wystarczy, żeby poczuć się sytym. Pomelo ma mnóstwo błonnika, który usprawnia trawienie, a zatem poprawia przemianę materii. Co więcej, posiada enzym ułatwiający spalanie tkanki tłuszczowej. Wniosek? Pompele powinny wzbudzić poważne zainteresowanie osób na diecie odchudzającej. Niski indeks glikemiczny pomelo (zaledwie 30) sprawia, że mogą je jeść cukrzycy.


Jak znaleźć owoc idealny?

Jak wybrać pomelo? Gruba skóra pomelo utrudnia ocenę jakości owocu. W sklepie szukaj tych okazów, które są ciężkie, duże i nasycone kolorem. Mniejsze rozmiary pomelo mogą świadczyć o tym, że podczas bardzo długiego przechowywania owoc zmarniał, przysechł, stracił jędrność i soczystość. Rzecz jasna najlepiej zjeść pomelo jak najszybciej, ale można też schować je w lodówce nawet na kilka miesięcy. Sklepowy sezon na pomelo rozpoczyna się u nas jesienią, a kończy wczesną wiosną, zwykle w kwietniu. Pomelo nie jest przesadnie drogie, jeden owoc to zwykle wydatek od 5 do 8 złotych.



Na koniec mała przestroga.

Pomelo, jak większość dzisiejszych cytrusów, bywa obficie spryskany chemikaliami, dlatego przed spożyciem należy go dokładnie umyć, a potem obrać ze skórki. Trzeba również pamiętać o tym, że cytrusy to jeden z bardziej popularnych alergenów, dlatego osoby cierpiące na uczulenia powinny mieć się na baczności.


pomelo.jpg


Smacznego!


A we mnie samym wilki są dwa. Oblicze dobra,oblicze zła. Walczą ze sobą nieustannie, wygrywa ten, którego karmię...


00000_%25C5%2591szi+d%25C3%25ADsz_2.png

Offline

#2 27-11-2016 23:04:48

martadela25
Gość
UbuntuFirefox 31.0

Odp: Owocowy zawrót głowy...

Uwielbiam,ale kto by to obierał [dblpt])

#3 27-11-2016 23:40:00

tamira
Starsza Wiedźma
Skąd: z Moderatorni
Dołączył: 16-07-2016
Liczba postów: 2,231
Windows 7Firefox 50.0

Odp: Owocowy zawrót głowy...

Jak, to kto?
Misio.. [dblpt]D


A we mnie samym wilki są dwa. Oblicze dobra,oblicze zła. Walczą ze sobą nieustannie, wygrywa ten, którego karmię...


00000_%25C5%2591szi+d%25C3%25ADsz_2.png

Offline

#4 28-11-2016 08:12:09

Meszka
Gość
Windows 7Firefox 50.0

Odp: Owocowy zawrót głowy...

Aaaaa, jadłam coś takiego, właśnie zastanawiałam się co to jest, myślałam że grejfrut gigant.

#5 28-11-2016 08:45:05

Avis
Czarodziejka Adminka
Skąd: Lubelskie
Dołączył: 16-07-2016
Liczba postów: 1,353
Windows 8Chrome 54.0.2840.99

Odp: Owocowy zawrót głowy...

Oj uwielbiam <3 W tym sezonie jeszcze nie jadłam, ale na pewno zacznę [dblpt])


Kocha się za nic, nie istnieje żaden powód miłości.
20120616310117.png
17u9qtkfvxaqponi.png

Offline

#6 28-11-2016 12:49:56

tamira
Starsza Wiedźma
Skąd: z Moderatorni
Dołączył: 16-07-2016
Liczba postów: 2,231
Windows 7Firefox 50.0

Odp: Owocowy zawrót głowy...

Kaki czyli persymona

Owoce kaki są bezapelacyjnie jednym z niewielu owoców, którego jedyna pewna nazwa to nazwa naukowa, czyli Persymona, co w języku Indian z Ameryki Północnej oznaczało suchy owoc. A w czasach antycznych greków określana była jako owoc bogów bądź ogień Zeusa. Z biegiem z czasu pojawiały się też inne imiona jak Hurma, Hebanek, Hebanowiec czy Sharon.



Co warto wiedzieć?

Kupując kaki, pamiętaj by wybierać owoce dojrzałe. Rozpoznasz je po kolorze skórki, przechodzącej od żółtoczerwonej do pomarańczowej barwy. Powinny one być miękkie w dotyku. Niedojrzałe zaś charakteryzują się zielonym przebarwieniem, twardością i dość specyficznym cierpkim smakiem. Jeżeli zdarzy Ci się kupić niedojrzałe kaki, pozwól mu dojrzeć w domowym zaciszu – 2-3 dni w zupełności wystarczą, by owoc ten nabrał koloru i słodyczy.


Z czym to się je?

Pomimo, że owoc kaki w wyglądzie bardzo przypomina pomidora, w smaku zdecydowanie odbiega od tego warzywa. Miąższ kaki jest lekko twardy, mało aromatyczny, słodki o lekko galaretowatej konsystencji. Dzięki tym walorom rewelacyjnie sprawdza się jako składnik dżemu lub galaretek. Doskonale uzupełnia smak owocowych sałatek, deserów lodowych lub bitej śmietany. Kaki można także podawać na surowo w formie słodkiej i pełnej witamin przekąski, a także gotować i kandyzować.



Właściwości zdrowotne

Persymona (kaki) jest doskonałym źródłem witaminy A, zawiera też witaminę C. Nie bez znaczenia jest także bogactwo związków fitochemicznych, wykazujących działanie przeciwutleniające. Persymona zawiera więcej rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, fenoli i niektórych minerałów niż jabłko.
Persymona (kaki) ceniona jest za związki biologicznie aktywne, w tym: kwas askorbinowy, karotenoidy, polifenole, błonnik pokarmowy i składniki mineralne. Produkty spożywcze bogate w polifenole są cenne dla zdrowia człowieka z uwagi na właściwości przeciwutleniające. Szczególnie dużo polifenoli i karotenoidów występuje w skórce persymony, co w dużym stopniu przyczynia się do intensywnej, pomarańczowej barwy dojrzałych owoców.
Zaobserwowano znaczne zmniejszenie poziomu ogólnego cholesterolu, cholesterolu LDL, trójglicerydów i nadtlenków lipidowych u osób, których dieta została wzbogacona o persymonę w porównaniu z tymi, które nie spożywały owocu kaki.
Zwarte w persymonie karotenoidy zapewniają prawidłowe funkcjonowanie wzroku, zwłaszcza o zmierzchu. Jednym z nich beta-karoten (prowitamina A), jest składnikiem barwnika wzrokowego występującego w siatkówce oka, pozwalającego widzieć w półmroku. Ponadto beta-karoten zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, która jest główną przyczyną utraty wzroku w starszym wieku. Udowodniono również, że może zapobiegać uszkodzeniu soczewki i powstaniu zaćmy.


Owoc kaki - wybór i przechowywanie


Wybieraj owoce okrągłe, mięsiste, o gładkiej, połyskującej skórce i głęboko czerwonym zabarwieniu. Nie powinno się kupować persymony bez zielonych liści na wierzchołku
Jeżeli owoce nie są przeznaczone do natychmiastowej konsumpcji, lepiej jest je kupić twardsze i zostawić, by dojrzały.
Dojrzałe owoce persymony należy przechowywać w lodówce



Kaki - jak obrać i zjeść? Zastosowanie w kuchni.

Pierwszym krokiem jest pozbycie się liści. Potem owoc należy umyć i obrać ze skórki, pokroić na pół lub na cząstki, które można dodać np. do sałatki. Inni preferują stosowanie podobnej techniki co w przypadku kiwi – łyżeczką wydobywamy miąższ z połówki owocu.
Kaki nie należy jeść ze skórką.

Miąższ kaki jest słodki (w smaku przypomina nieco śliwkę, niektórzy wyczuwają posmak gruszki, pomidora lub moreli), lekko twardy. Sprawdza się jako składnik dżemu lub galaretek. Doskonale uzupełnia smak owocowych sałatek, deserów lodowych lub bitej śmietany. Kaki można także podawać na surowo w formie słodkiej i pełnej witamin przekąski, a także gotować i kandyzować. Kaki można też wystawić na słońce i spożywać po wysuszeniu - w smaku przypomina wówczas figi.


de038facfd81eaf7573edaf287fd0ba1.png


A we mnie samym wilki są dwa. Oblicze dobra,oblicze zła. Walczą ze sobą nieustannie, wygrywa ten, którego karmię...


00000_%25C5%2591szi+d%25C3%25ADsz_2.png

Offline

#7 01-12-2016 20:11:51

malinka61
Dobry Duszek Forum
Dołączył: 17-07-2016
Liczba postów: 2,140
Windows 7Chrome 54.0.2840.99

Odp: Owocowy zawrót głowy...

Uwielbiam ten owoc , ja go kupuję troszeczkę twardszy i na parapecie zostawiam na parę dni , później przekrawam na pół i wydrążam łyżeczką , Pychota . [dblpt])


Zło, które ci wyrządzono , zmieniaj w sobie na dobro

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
ultraclassic - lagertocj - zczw - frl - skorpion-rp