Miejsce, gdzie każdy znajdzie kącik dla siebie :)
Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Czarnuszka, zwana też czarnym kminem lub "złotem faraonów", przeżywa swój renesans. Kiedyś stosowano tylko jej nasiona, dziś furorę robi olej z czarnuszki. Ze względu na wyjątkowe właściwości, produkty z czarnuszki wykorzystywane są w kuchni, w medycynie i w kosmetyce. Poznajcie bliżej zalety czarnuszki siewnej.
Wartość odżywcza czarnuszki
Czarnuszka siewna jest bardzo olejodajna. Roślina zawiera około 40 proc. oleju, który składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych: kwasu oleinowego, linolowego i linolenowego. Bogate w składniki ożywcze są także nasiona czarnuszki. Zawierają wiele aktywnych substancji, między innymi: fosfolipidy i fitosterole, flawonoidy, saponiny, garbniki. W czarnuszce znajdziemy również kwasy tłuszczowe, białka i węglowodany, a także witaminy (A, E, B1, B3, B6) oraz związki mineralne: cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód i potas. Nasiona zawierają także olejek eteryczny, który generuje silny aromatyczny zapach oraz korzenny smak.
Lecznicze właściwości czarnuszki
Obecność składników w nasionach i oleju z czarnuszki oddziałuje na organizm w kompleksowy sposób:
Czarnuszka wzmacnia układ immunologiczny.
Obecne w nasionach czarnuszki związki działają antyoksydacyjnie oraz pobudzają wzrost limfocytów i makrofagów odpowiedzialnych za odporność naszego organizmu. Udowodniono nawet, że wzrost patogenów w tym grzybom Candida może zostać zahamowany poprzez kilkudniową kuracją czarnuszką.
Czarnuszka chroni przed skutkami promieniowania.
Badania wykazały, że pacjenci, którzy w chorobach nowotworowych przechodzili radioterapię i zostali poddani promieniowaniu jonizującemu, mieli mniej powikłań popromiennych.
Czarnuszka działa przeciwpasożytniczo.
Olej z czarnuszki skutecznie leczy zakażenia przywrą, nie powodując przy tym żadnych działań ubocznych. Ponadto zwalcza owsiki blastocytozę i włośnia krętnego, działając przy tym silniej niż olej czosnkowy.
Czarnuszka wspiera układ krążenia.
Czarnuszka wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszenie ryzyka powstawania zakrzepów. Jednocześnie chroni przed wzrostem homocysteiny – związku prowadzącego do rozwoju miażdżycy.
Czarnuszka to doskonały środek na problemy skórne.
Olej z czarnuszki wskazany jest w przy stanach zapalnych skóry (poparzenia słoneczne, wysypki, AZS), łuszczycy, trądziku, a także zmianach wywołanych zakażeniem bakteryjnym (na przykład grzybicą). Warto stosować olej również na rany, które powstały w wyniku owrzodzeń, skaleczeń czy wycieków ropnych. Dzięki niemu proces gojenia zostanie przyspieszony.
Czarnuszka wpływa korzystnie na nerki.
Czarnuszka obniża stężenie szczawianów w moczu, tym samym zmniejsza ryzyko tworzenia się kamieni nerkowych. Ponadto chroni je przed ksenobiotykami (np. lekami) i metalami ciężkimi.
Czarnuszka ma działanie cytotoksyczne.
Stymuluje syntezę między innymi immunoglobulin czy interferonu – eliminujących antygeny rakowe. Podobno czarnuszka ma również zdolność wywoływania apoptozy (czyli zaprogramowanej śmierci) komórek nowotworowych. Jej działanie zostało potwierdzone w przypadku niemal każdego rodzaju raka.
Czarnuszka wspiera leczenie chorób układu pokarmowego.
Olej z czarnuszki powoduje zwiększoną produkcję glikokoniugatów (w tym mucyny), które osłaniają żołądek. Tym samym przynosi ulgę w przypadku objawów refluksu i zmniejsza inwazyjność bakterii Helicobacter pylori, które przyczyniają się do powstawania m.in. wrzodów.
Zastosowanie oleju i nasion czarnuszki
Oleju z czarnuszki można używać zewnętrznie na skórę i włosy – wpływa na nie leczniczo i pielęgnacyjnie. Jako baza olej z czarnuszki ceniony jest również przy produkcji perfum. W kuchni zaś najlepiej sprawdzi się olej tłoczony na zimno. Dodany do zimnych potraw nada im korzenny smak. Olej z czarnuszki można nabyć w buteleczkach lub w kapsułkach (dostępny jest m.in. w sklepach ze zdrową żywnością). Trzeba tylko pamiętać, by po otwarciu przechowywać go w lodówce.
Nasiona czarnuszki stosowane jako przyprawa mogą być świetnym zamiennikiem lub dopełnieniem pieprzu. Zmielone nasionka można dodawać do potraw serwowanych na ciepło i na zimno. Niektórzy przyprawiają czarnuszką pieczywo, ser, wino i kiszonki. Czarnuszka może być z powodzeniem stosowana również w postaci naparu – wystarczy zalać łyżkę zmielonych ziaren wrzątkiem, parzyć około 20 minut i odcedzić. Taki czarnuszkowy napar można wypić jak herbatę lub wykorzystać do płukania włosów i przemywania zmienionej chorobowo skóry. W kosmetyce zmielone nasiona czarnuszki stanowią także świetny składnik peelingów lub maseczek.
Wiadomość dodana po 01 min 33 s:
Właśnie stałam się posiadaczką oleju oraz nasionek czarnuszki.
Od niedawna mam problemy ze skórą na policzkach, taki jakby trądzik. Będę smarowała je dwa razy dziennie olejem i zobaczymy efekty...
Co, prawda to prawda:-)
Od jakiegoś czasu codziennie rano wypijam łyżeczkę oleju z czarnuszki na czczo. Na początku to był horror, bo w smaku ten eliksir przypomina paliwo lotnicze czy inny zajzajer, a konsystencja wiadomo - mocno oleista. Ale dość szybko przywykłam i efekt jest taki, że bardzo poprawiła się kondycja moich włosów, paznokci i skóry, ciśnienie znacznie mniej bryka, a tzw. cholesterol z ponad 300 zleciał na 203:-)
C z a r n u s z k a w s ł u ż b i e z d r o w i u
Napar z czarnuszki
(działa w przypadku chorób układu oddechowego, infekcjach narządów płciowych, trądziku i łojotokowym zapaleniu skóry)
Łyżkę nasion rozdrobnij w moździerzu lub miseczce za pomocą łyżki. Dodaj do nich szklankę wrzącej wody lub gorącego mleka i pozostaw do naciągnięcia na 20 minut. Po tym czasie przecedź i pij 2-3 razy dziennie po 100-150 ml. Mleko możesz dosłodzić miodem do smaku.Przy problemach z układem oddechowym wypijaj małe dawki, ale często, co 2-3 godziny. Skórę przemywaj 3 razy dziennie.
Odwar z czarnuszki
(działa przy problemach żołądkowych i bólach wątroby, w żółtaczce oraz przy zaburzeniach miesiączkowania, czasami przeciw robakom)
Zalej łyżeczkę nasion dwoma szklankami wody, po czym gotuj przez 15 minut. Po upływie czasu odcedź, przestudź i pij po filiżance odwaru 3 razy dziennie. W przypadku grzybicy skóry przemywaj miejsce kilka razy dziennie.
Czarnuszkowy pył
(podnosi odporność)
Nasiona czarnuszki zmiel w młynku na pył. Zażywaj dla poprawy odporności łyżeczkę 2 razy dziennie. Proszek z czarnuszki przechowuj w zamkniętym pojemniku, aby nie wywietrzał.
Miód czarnuszkowy
(stosuj przy przeziębieniu, kaszlu, chorych zatokach)
Zmieszaj ze sobą składniki w dowolnej ilości, w stosunku: łyżka miodu, łyżeczka czarnuszki, łyżeczka wina lub wódki.Wszystko dokładnie wymieszaj i zażywaj co 6 godzin po 1 łyżce.
Miód ziołowy
(Zapobiega przeziębieniom, udrażnia układ oddechowy, hamuje kaszel i katar, poprawia odporność)
Połącz ze sobą 3 łyżki czarnuszki, łyżeczkę anyżu i dwie łyżeczki goździków i zmiel wszystko na drobny proszek. Do mieszanki dodaj 100ml. miodu i 10 kropli olejku tymiankowego. Zaszywaj 3 razy dziennie. Jeśli nie masz olejku tymiankowego możesz go zrobić zalewając 200ml wódki pół szklanki tymianku i pozostawiając na 10 dni .
Nalewka czarnuszkowa
(na problemy z układem pokarmowym, przy przeziębieniu, kaszlu, katarze oraz problemach skórnych, reumatyzmie, bólach mięśni)
Zmiel pół szklanki nasion, po czym zalej je 250 ml wódki. Na koniec odstaw na 7 dni, a po upływie tego czasu przefiltruj. Zażywaj 2 razy dziennie po 5 ml na miodzie albo w mleku z miodem.
Krople do nosa z czarnuszki
(stosuj przy katarze i chorych zatokach)
Łyżkę rozdrobnionych nasion zalej 100 ml roztworu soli fizjologicznej, zagotuj i odstaw na pół godziny. Po upływie czasu przecedź, uzupełnij brakującej iloci roztworu (do 100 ml) a na koniec przefiltruj przez watę.zakraplaj nos kilka razy dziennie.
C z a r n u s z k a w s ł u ż b i e u r o d y
Tonik czarnuszkowy
(idealny do przemywania skóry trądzikowej i łojotokowej)
Łyżkę nalewki z czarnuszki (przepis powyżej) rozcieńcz 200 ml wody mineralnej.Wszystko dokładnie wymieszaj. Przemywaj skórę 2 razy dziennie)
Maseczka peelingująca z czarnuszki
(oczyszcza i odżywia) Łyżkę czarnuszki zmiel na pył. Do powstałego proszku dodaj łyżkę oliwy z oliwek i nanieś na twarz. Maseczkę pozostaw na skórze przez kwadrans, po czym zmyj wodą robiąc przy tym masaż peeling.
O ile olej z czarnuszki jest trochę drogi (250 ml w granicach 60-80 zł), o tyle nasiona z czarnuszki kosztują w granicach 3- 5 złotych za 10 dkg.
A we mnie samym wilki są dwa. Oblicze dobra,oblicze zła. Walczą ze sobą nieustannie, wygrywa ten, którego karmię...
Offline
Potwierdzam dobroczynność czarnuszki , my z mężem pijemy olej z czarnuszki od kwietnia , cholesterol spadł mi bardzo dużo , ciśnienie też już lepsze , włosy się wzmocniły , smak jest okropny ale można sobie popić odrobiną wody z cytryną , ja zapijam olejem z dyni który też ma dużo dobroci , oczyszcza wątrobę Ja czarnuszkę kupuję z Olvity , za pół litra płace teraz po promocji 69,99 zł Polecam
Zło, które ci wyrządzono , zmieniaj w sobie na dobro
Offline
A czy do tej maseczki zamiast oliwy z oliwek mogę dodać oleju z czarnuszki?
Kurcze, na włosy by mi się przydało ale nie wypiję tego oleju.... w życiu.....
Nawet zapach ma niefajny bo jak smaruję twarz to czuję ale to spokojnie, nie jest najgorzej ale wżyciu nie przełknę oleju tak z łyżeczki....
Aga, tez myślałam, że nie przełknę:-)
Ale popijam łykiem gorzkiej kawy i jakoś wchodzi
A we mnie samym wilki są dwa. Oblicze dobra,oblicze zła. Walczą ze sobą nieustannie, wygrywa ten, którego karmię...
Offline
Strony: 1