Miejsce, gdzie każdy znajdzie kącik dla siebie :)
Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Nalewka pomarańczowa
Składniki:
1 pomarańcza,
70 ziarenek kawy,
25 łyżeczek cukru,
0,75 l spirytusu (70%)
Pomarańczę sparzyć gorącą wodą, umieścić w odpowiednim słoju (1,5 l), zasypać cukrem, wrzucić 70 ziarenek kawy (nie zmielonych!), zalać spirytusem 70°, zamknąć słój i mocno wstrząsnąć.
Pozostawić na okres ok. 1 m-ca.
Zlać do butelek i odstawić na ok. 2 tygodnie.
Wiadomość dodana po 04 min 07 s:
KONIAK DOMOWEJ ROBOTY
- 0,5 l wódki (zwykłej)
- 3 śliwki suszone bez pestek
- 10 rodzynek
- 1 łyżeczka herbaty (dobrej, koniecznie liściastej herbaty)
- łyżeczka cukru.
Wszystkie składniki umieścić w butelce z alkoholem. Pozostawić je tam przez 10 dni, nie zapominając, aby potrząsnąć butelką każdego dnia (ze dwa razy).
Następnie przecedzić i gotowe.
A we mnie samym wilki są dwa. Oblicze dobra,oblicze zła. Walczą ze sobą nieustannie, wygrywa ten, którego karmię...
Offline
Nalewka z aronii
1 kg aronii (uprzednio zamrozić kilka dni)
200 sztuk liści wiśni
3 litry wody
4 dag kwasku cytrynowego
1 litr spirytusu 95%
1 i 1/2 kg cukru
Owoce aronii i liście z wiśni gotujemy w 3 litrach wody przez 30 minut od zagotowania.
Odcedzamy, dodajemy cukier i kwasek cytrynowy, mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
Studzimy, do zimnego syropu dolewamy spirytus, mieszamy i zlewamy do butelek. Odstawiamy do ''przegryzienia" na min. 6 tygodni
Nalewka pomarańczowa smacznie brzmi ;-)
Ja to bym chciała kiedyś zrobić ajerkoniak :-)
"Nigdy nie dyskutuj z idiotą! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem..."
.........................................................
Offline
Halinka musi dać przepis na ajerkoniak
Ajerkoniak ;
6 żółtek ,
200 g cukru ,
1 cukier waniliowy ,
250 ml mleka zagęszczonego ,
250 ml czystej wódki , lub spirytusu ( będzie mocniejszy )
Wykonanie ;
żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na parze do białości ,wlać alkohol , wymieszać , wlać do butelki ,
Zło, które ci wyrządzono , zmieniaj w sobie na dobro
Offline
Takie to proste a czemu ja tego nie robię????
Mleko zagęszczone to czyli to z puszki?
Agnieszko , tak z puszki z niebieską opaską ,bo niby w kartoniku jest ten sam skład ,to jednak wychodzi rzadkie .
Wiadomość dodana po 04 min 47 s:
Kolana pszczoły
250 ml. czystej wódki ,
120 ml.miodu ,
100 ml. soku z cytryny ,
2 opakowania kostek lodu ,
Lód rozkruszyć , dodać wódkę , sok z cytryny, miód , dokładnie zmiksować
Zło, które ci wyrządzono , zmieniaj w sobie na dobro
Offline
HARIBO, smak radości!
Nie wiem czy można taki wynalazek zaliczyć do "nalewek", ale kiedyś zrobiliśmy z Misiem eksperyment z miśkami Haribo. Otóż paczkę miśków zalaliśmy 1/2 l czyściochy i odstawiliśmy w ciemne miejsce celem nasączenia żelkowych miśków procentami. Wedle przepisu miśki powinny nasączać się przez 5 dni, ale nasze już po dwóch napite były do wypęku i grubaśne odpowiednio:-)
A dobre, że jęzor do rzyci ucieka..
Polecam, Misiek zresztą też!
Kilka napitych miśków i świat od razu piękniejszy..
A we mnie samym wilki są dwa. Oblicze dobra,oblicze zła. Walczą ze sobą nieustannie, wygrywa ten, którego karmię...
Offline
Małgosiu , powaliłaś mnie tym przepisem , muszę spróbować ,
Zło, które ci wyrządzono , zmieniaj w sobie na dobro
Offline
Tamirko to o misiach gdzieś czytałam
Malinko dziękuję zapisane, kiedyś na pewno zrobię
"Nigdy nie dyskutuj z idiotą! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem..."
.........................................................
Offline
Nalewka ;
2 butelki Portera ,
1 butelka Piasta
1/2 kg miodu gryczanego ,
szczypta gałki muszkatołowej ,
2 goździki
2 cukry waniliowe
Wszystko podgrzać ,wymieszać , ostudzić , wlać 1 l spirytusu , po dwóch tygodniach jest gotowe i można degustować
Zło, które ci wyrządzono , zmieniaj w sobie na dobro
Offline
GRZAŃCE
Dobry grzaniec nie jest zły..
A w zimowe wieczory wręcz konieczny:-)
W wersji klasycznej grzaniec to czerwone wino z pomarańczami i korzennymi przyprawami. Grzaniec ma nas rozgrzewać, więc składników o takich właśnie właściwościach należy do niego szukać. Jest ich znacznie więcej niż nam się wydaje. Są też takie, które pasują wyśmienicie, a nigdy nie wpadlibyśmy, by po nie sięgnąć.
Jak przygotować grzańca?
Wino wlewamy do rondla razem ze wszystkimi dodatkami. Podgrzewamy do temperatury, w której wino drga na powierzchni, ale nie gotuje się. Utrzymujemy je w tej temperaturze przez 10-20 minut. To konieczne, by wszystkie dodatki oddały mu swój smak.
Grzaniec marokański
0,75 l czerwonego (merlot, carmenere, syrah) lub białego wina (pinto blanc, pinot gris, sylvaner, unikać gewurtztraminera)
2 pomarańcze (sparzone i pokrojone w plastry)
kilka nitek szafranu
6-7 suszonych daktyli
3 łyżki (lub więcej) cukru lub miodu
Grzaniec na duże mrozy
0,75 l czerwonego wina (merlot, carmenere, syrah)
100 ml rumu
garść rodzynek
3 cm imbiru (obrany i pokrojony w plastry)
kilka goździków
3 łyżki (lub więcej) cukru lub miodu
Grzaniec z twistem
0,75 l czerwonego wina (merlot, carmenere, syrah)
2 pomarańcze (sparzone i pokrojone w plastry)
3 cm imbiru (obrany i pokrojony w plastry)
laska cynamonu
laska wanilii lub kilka gwiazdek anyżu
3 łyżki (lub więcej) cukru lub miodu
Grzaniec po alzacku
0,75 l białego alzackiego wina (pinto blanc, pinot gris, sylvaner, unikać gewurtztraminera)
2 pomarańcze (sparzone i pokrojone w plastry)
3 cm imbiru (obrany i pokrojony w plastry)
laska cynamonu
2-3 gwiazdki anyżu
3 łyżki cukru lub miodu (lub więcej)
A we mnie samym wilki są dwa. Oblicze dobra,oblicze zła. Walczą ze sobą nieustannie, wygrywa ten, którego karmię...
Offline
A co to za wino które nie polecasz ? i dlaczego ??/
Zło, które ci wyrządzono , zmieniaj w sobie na dobro
Offline
np. Brico Rocca, Merlot Specjal
pod wpływem temperatury mogą zgorzknieć.
A we mnie samym wilki są dwa. Oblicze dobra,oblicze zła. Walczą ze sobą nieustannie, wygrywa ten, którego karmię...
Offline
Strony: 1