Pogaduszki dla każdego :)

Miejsce, gdzie każdy znajdzie kącik dla siebie :)

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 23-08-2016 18:36:47

tamira
Starsza Wiedźma
Skąd: z Moderatorni
Dołączył: 16-07-2016
Liczba postów: 2,231
Windows 7Firefox 47.0

Nietypowe zupy..

ZUPA SZPINAKOWA


składniki:
- włoszczyzna
- 250 g świeżego szpinaku
- 4 średnie ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany
- 4 ząbki czosnku
- sos serowy Knorr, albo inny
- 2 bulionetki, lub kostki rosołowe
- sól, pieprz

Włoszczyznę (seler, pietruszka, por, marchew) i ziemniaki pokroić w kostkę i zagotować w 1,5 l wody z bulionetką. Szpinak podsmażyć na maśle dodając pokrojony czosnek. Dodać do wywaru i gotować 1/2 godziny. Sos serowy rozpuścić w połowie szklanki zimnej wody i gotować, aż zgęstnieje. Dodać śmietanę, sól, pieprz i mieszać jeszcze 2 minuty. Do sosu dolać trochę zupy i wymieszać. Dodać do reszty wywaru i gotować kolejne 5 minut.
Można dodać jajko na twardo albo grzanki.

Smacznego.. [dblpt]D


A we mnie samym wilki są dwa. Oblicze dobra,oblicze zła. Walczą ze sobą nieustannie, wygrywa ten, którego karmię...


00000_%25C5%2591szi+d%25C3%25ADsz_2.png

Offline

#2 16-10-2016 10:37:29

envelop
Madame Pompon
Dołączył: 08-08-2016
Liczba postów: 589
AndroidSafari 533.1

Odp: Nietypowe zupy..

Ja kiedyś jadłam zupę z bambusa [dblpt]D
Musiałabym znaleźć przepis bo dobra była.


"Nigdy nie dyskutuj z idiotą! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem..."
.........................................................
qb3cwn153lup9vkb.png

Offline

#3 18-05-2017 05:28:53

tamira
Starsza Wiedźma
Skąd: z Moderatorni
Dołączył: 16-07-2016
Liczba postów: 2,231
Windows 7Firefox 53.0

Odp: Nietypowe zupy..

Zupa gołąbkowa


Składniki:

* 3 litry wody

* 600 g chudego mięsa mielonego

* 100-120g ryżu

* 1/2 główki białej kapusty

* przecier pomidorowy

* 2  marchewki

* 1 pietruszka

* 1/4 małego selera

* 1 duża cebula

* por

* 1 duży ząbek czosnku

*  liść laurowy

*  ziele angielskie

* 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki

* 1/4 łyżeczki ostrej papryki

* 2 łyżki oleju

* 1 łyżeczka cukru

* sól i pieprz do smaku


Kapustę kroimy na ćwiartki, wycinamy twarde głąby, a następnie kroimy w paski i siekamy w niewielkiego rozmiaru kostkę.

Marchewki, pietruszkę, seler ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, a pora w cienkie półplasterki. Warzywa łączymy w dużym garnku z olejem i podsmażamy przez kilka minut. Do zeszklonych warzyw dodajemy mięso i smażymy je dość często mieszając do czasu, aż mięso straci różowy kolor.

Do mięsa z warzywami wlewamy wodę (połowę wody można zastąpić bulionem warzywnym), dodajemy kapustę, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, cukier oraz płaską łyżkę soli (jeśli dodajecie bulion, zmniejszcie ilość soli o połowę). Gotujemy przez około 30 minut. Jeśli po tym czasie kapusta będzie miękka dodajemy ryż i gotujemy kolejne 15 minut (chyba, że informacja na opakowaniu ryżu wskazuje inaczej). Kilka minut przed zdjęciem z ognia dodajemy paprykę słodką oraz ostrą i doprawiamy zupę do smaku solą i ewentualnie pieprzem.

Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Smacznego [dblpt])


A we mnie samym wilki są dwa. Oblicze dobra,oblicze zła. Walczą ze sobą nieustannie, wygrywa ten, którego karmię...


00000_%25C5%2591szi+d%25C3%25ADsz_2.png

Offline

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum