Miejsce, gdzie każdy znajdzie kącik dla siebie :)
Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
ZUPA SZPINAKOWA
składniki:
- włoszczyzna
- 250 g świeżego szpinaku
- 4 średnie ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany
- 4 ząbki czosnku
- sos serowy Knorr, albo inny
- 2 bulionetki, lub kostki rosołowe
- sól, pieprz
Włoszczyznę (seler, pietruszka, por, marchew) i ziemniaki pokroić w kostkę i zagotować w 1,5 l wody z bulionetką. Szpinak podsmażyć na maśle dodając pokrojony czosnek. Dodać do wywaru i gotować 1/2 godziny. Sos serowy rozpuścić w połowie szklanki zimnej wody i gotować, aż zgęstnieje. Dodać śmietanę, sól, pieprz i mieszać jeszcze 2 minuty. Do sosu dolać trochę zupy i wymieszać. Dodać do reszty wywaru i gotować kolejne 5 minut.
Można dodać jajko na twardo albo grzanki.
Smacznego..
A we mnie samym wilki są dwa. Oblicze dobra,oblicze zła. Walczą ze sobą nieustannie, wygrywa ten, którego karmię...
Offline
Ja kiedyś jadłam zupę z bambusa
Musiałabym znaleźć przepis bo dobra była.
"Nigdy nie dyskutuj z idiotą! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem..."
.........................................................
Offline
Zupa gołąbkowa
Składniki:
* 3 litry wody
* 600 g chudego mięsa mielonego
* 100-120g ryżu
* 1/2 główki białej kapusty
* przecier pomidorowy
* 2 marchewki
* 1 pietruszka
* 1/4 małego selera
* 1 duża cebula
* por
* 1 duży ząbek czosnku
* liść laurowy
* ziele angielskie
* 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki
* 1/4 łyżeczki ostrej papryki
* 2 łyżki oleju
* 1 łyżeczka cukru
* sól i pieprz do smaku
Kapustę kroimy na ćwiartki, wycinamy twarde głąby, a następnie kroimy w paski i siekamy w niewielkiego rozmiaru kostkę.
Marchewki, pietruszkę, seler ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, a pora w cienkie półplasterki. Warzywa łączymy w dużym garnku z olejem i podsmażamy przez kilka minut. Do zeszklonych warzyw dodajemy mięso i smażymy je dość często mieszając do czasu, aż mięso straci różowy kolor.
Do mięsa z warzywami wlewamy wodę (połowę wody można zastąpić bulionem warzywnym), dodajemy kapustę, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, cukier oraz płaską łyżkę soli (jeśli dodajecie bulion, zmniejszcie ilość soli o połowę). Gotujemy przez około 30 minut. Jeśli po tym czasie kapusta będzie miękka dodajemy ryż i gotujemy kolejne 15 minut (chyba, że informacja na opakowaniu ryżu wskazuje inaczej). Kilka minut przed zdjęciem z ognia dodajemy paprykę słodką oraz ostrą i doprawiamy zupę do smaku solą i ewentualnie pieprzem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Smacznego
A we mnie samym wilki są dwa. Oblicze dobra,oblicze zła. Walczą ze sobą nieustannie, wygrywa ten, którego karmię...
Offline
Strony: 1