Miejsce, gdzie każdy znajdzie kącik dla siebie :)
Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Sałatka "zielono - żółta"
Składniki:
- garść rukoli
- garść liści szpinaku (bez ogonków)
- garść zielonej fasolki szparagowej
- 3 połówki gruszek w occie
- łyżka pestek dyni
Sos:
- 2 łyżki oliwy ( oczywiście extra vergine )
- sok z połowy mandarynki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oleju z pestek dyni
sól, pieprz
Fasolkę (po odcięciu końcówek) zagotować w wodzie z kostką rosołową (10 min), odcedzić i odstawić żeby wystygła. Szpinak i rukolę umyć i odsączyć w centryfudze. Wymieszać i dodać fasolkę. Posolić, popieprzyć, polać sosem, wymieszać. Włożyć do salaterki. Na powierzchni ułożyć pokrojone w plasterki gruszki i posypać podsmażonymi na odrobinie masła, pestkami dyni.
Smacznego.
A we mnie samym wilki są dwa. Oblicze dobra,oblicze zła. Walczą ze sobą nieustannie, wygrywa ten, którego karmię...
Offline
Surówka z kalafiora
Mały kalafior ,
Sól , pieprz ,
Dwa kwaśne jabłka
pół łyżeczki cukru ,
sok z cytryny , mały pęczek koperku ,
2 łyżki majonezu .
Wykonanie ;
Kalafior poszatkować, koperek drobno posiekać , jabłka zetrzeć na tarce , dodać resztę składników , wymieszać , Smacznego .
Zło, które ci wyrządzono , zmieniaj w sobie na dobro
Offline
Składniki:
1 pomarańcza,
1 czerwony grejpfrut,
1 średnio dojrzałe awokado,
mięta (suszona i świeża),
miód do skropienia (opcjonalnie).
Przygotowanie: awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w plasterki. Grejpfruty oraz pomarańcze obrać i wyfiletować, tzn. przygotować średniej grubości plasterki. Składniki ułożyć na talerzu, dodać miętę. Można dosłodzić miodem dla smaku.
Składniki:
2 garście rukoli,
2 garście szpinaku,
1 dojrzałe awokado,
3 łyżki płatków migdałowych,
2 łyżki suszonej żurawiny.
Dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli, 1 jedna łyżka musztardy, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta pieprzu , 1 łyżka octu winnego.
Przygotowanie: składniki na dressing dokładnie wymieszać. W naczyniu połączyć umyte rukolę oraz szpinak, dodać żurawinę i podprażone na suchej patelni płatki migdałów. Przełożyć na talerze, dodać plasterki awokado i całość skropić dressingiem.
A we mnie samym wilki są dwa. Oblicze dobra,oblicze zła. Walczą ze sobą nieustannie, wygrywa ten, którego karmię...
Offline
Surówka z selera .(oczyszcza krew )
300 g selera ,
3 łyżki majonezu ,
sok z cytryny ,
1-2 jabłka
2 łyżki wiórków kokosowych ,
2-3 łyżek cukru ,
2 łyżki rodzynek
2 łyżki żurawiny ,
Seler poszatkować ,jabłko zetrzeć drobno , skropić sokiem z cytryny , dodać cukier , majonez ,dodać wiórki , rodzynki , żurawinę ,, wymieszać ,
Smacznego .
Zło, które ci wyrządzono , zmieniaj w sobie na dobro
Offline
A może być bez wiórków kokosowych?
One są fuj...
A we mnie samym wilki są dwa. Oblicze dobra,oblicze zła. Walczą ze sobą nieustannie, wygrywa ten, którego karmię...
Offline
Małgosiu , może być bez wiórków , surówka jak dla mnie jest bardzo dobra , nawet samą bez ziemniaków ją jem .
Zło, które ci wyrządzono , zmieniaj w sobie na dobro
Offline
Zbliżają się święta, więc i ja wrzucę przepis na moją ulubioną sałatkę A im więcej koperku i im dłużej się "przegryza", tym jest smaczniejsza
Sałatka koperkowa:
-2 piersi kurczaka
-1 puszka kukurydzy
-1 puszka groszku zielonego
-1 puszka ananasa
-4 ogórki kiszone (ja osobiście wolę z konserwowymi)
-2-3 pęczki zielonego koperku
-2 cebule czerwone
-majonez
-sól
-pieprz
Ananas, cebule, ogórki i ugotowane lub podsmażone (kto jak woli) piersi pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać, dodać kukurydzę i groszek oraz majonez, wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Odstawić na kilka godzin.
Smacznego
Offline
Wiosenna sałatka z rzodkiewki
Składniki
*1/2 główki małej kapusty pekińskiej (bez grubych łodyg)
* 2 ogórki (niezbyt duże)
* 2 pęczki rzodkiewki
* 1/2 pęczka posiekanego koperku
* 1 mały kubek jogurtu naturalnego
* 1 pełna łyżka kwaśnej śmietany 18%
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* 1/2 łyżeczki cukru pudru
* sól i pieprz do smaku
Jogurt łączymy ze śmietaną, sokiem z cytryny, cukrem oraz sporą szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy.
Kapustę drobno siekamy. Umyte ogórki kroimy razem ze skórką w półplasterki. W taki sam sposób kroimy rzodkiewkę. Warzywa łączymy z posiekanym koperkiem i dodajemy do nich sos jogurtowy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy od razu.
Smacznego
A we mnie samym wilki są dwa. Oblicze dobra,oblicze zła. Walczą ze sobą nieustannie, wygrywa ten, którego karmię...
Offline
Strony: 1